Jesień w sadzie i w ogrodzie
Już na drzewach w sadzie
i grządkach w ogrodzie
dojrzały przysmaki,
które jemy co dzień.
Bakłażany, patisony, marchew i pietruszka,
złota dynia, jabłko, śliwka i dojrzała gruszka.
„Biedronki” poznawały owoce i warzywa oraz ich znaczenie dla zdrowia. Wszystkim działaniom w tych dniach przyświecał główny cel, aby nasze przedszkolaki zachęcić do codziennego spożywania owoców i warzyw. Dzieci poznawały owoce i warzywa poprzez zabawy, zajęcia artystyczne i kulinarne. Poznawały smak owoców degustując je i wykonują susz z owoców. Segregowały je według koloru, kształtu i rodzaju. Rozpoznawały owoce i warzywa po smaku i dotyku. Tworzyły owocowe rytmy, a także ciekawe prace plastyczne. Poprzez różne zabawy i zajęcia dzieci dowiedziały się, że owoce i warzywa są dla nich bogatym źródłem witamin potrzebnych do prawidłowego ich rozwoju i zdrowia.