Pieczemy pierniczki
Jedną z tradycji naszego przedszkola jest pieczenie i lukrowanie świątecznych pierniczków. Nasze "Pszczółki" podjęły się tego trudnego zadania. Nasze przedszkolaki z pomocą pań przygotowały ciasto, wałkowały i wykrawała różne kształty. Praca trudna, ale efekty wyszły fantastyczne.
Ojej, cóż za zapach!
cynamon, goździki
coś mi się wydaje,
że ktoś upiekł pierniki
Świąteczne pierniki
serduszka, dzwoneczki,
kształty przeróżne
nawet gwiazdeczki.
Rumiane, pachnące
pięknie przystrojone
zapewne szybko
zostaną zjedzone.
Pieczemy pierniki
W tym roku korzystaliśmy z przepisu https://orchideli.com/pl/2022/11/22/przepis-na-pierniczki-mieciutkie-od-razu-2/
Polecamy :)
Składniki na 30-40 średnich sztuk pierniczków
- 100 g miodu prawdziwego lub sztucznego
- 100 g masła
- łyżka kakao (10 g)
- przyprawa do piernika (20 g)
- 2 szklanki mąki pszennej typ 500 – 550 (300 g)
- 3/4 szklanki mąki żytniej typ 720 (100 g)
- 1 szklanka cukru pudru (120 g)
- 2 duże jajka (L)
- 1 płaska łyżeczka sody (4 g)
WYKONANIE:
- Miód, masło, kakao i przyprawę do piernika rozpuść razem, nie gotując. Następnie odstaw do przestudzenia.
- Mąkę pszenną i żytnią wymieszaj na stolnicy razem z cukrem pudrem i sodą. Ciasto możesz też przygotować, mieszając je w mikserze planetarnym.
- Następnie zrób dołek na środku mąki i wylej roztopiony miód z masłem oraz dodaj jajka. Całość wymieszaj łyżką, zahaczając co jakiś czas o mąkę.
- Następnie zagnieć szybko ciasto. Ciasto po zagnieceniu powinno być miękkie i luźne, ale jednocześnie bardzo plastyczne.
- Gdy ciasto jest jednolite, posyp stolnicę mąką i rozwałkuj je dosyć grubo – około 3-5 mm.
- Następnie wycinaj foremkami pierniczki. Ciasto sporo urośnie w trakcie pieczenia, dlatego lepiej jest wybierać proste piernikowe kształty, takie jak gwiazdka, choinka czy serce.
- Pierniczki układaj na wyłożonej papierem blasze z piekarnika, zachowując odstępy.
- Pierniczki wstaw do piekarnika nagrzanego wcześniej do 180 st. C grzałka górna i dolna, bez termoobiegu lub 165 st. C z termoobiegiem i piecz około 10-12 minut.